ALLMASY.COM

Eskişehir – 7 veličanstvenih kula u Dvorcu iz bajke

Masal Şatosu ili Dvorac iz bajke sastavljen je od sedam velikih i čak devetnaest manjih imitacija poznatih turskih građevina koje su ‘magično dolepršale’ u Eskişehir da bi bile dijelom ovog diznilendskog prizora usred Anadolije. Pitate se kakva je to magija i o čemu ja to piskaram? Ako mi ne vjerujete, obavezno pogledajte snimak i uvjerite se sami.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=aQWfjIQeHfQ&w=560&h=315]

Dvorac iz bajke je zaista odlična ideja pretvorena u stvarnost sastavljenjem replika poznatih građevina u jednu cjelinu koja ukrašava zeleni park po imenu Sazova u ovom ne toliko poznatom turskom gradu. Dvorac iz bajke je otvoren 2014. godine sa sloganom “Sve za djecu” i jedinstvena je i skoro monumentalna građevina koja je sada otvorena svaki dan za posjetitelje, ali i za posebne prilike poput rođendana i vjenčanja. Nove mlade, zamislite fotke ispred Dvorca iz bajke!

IMG_20190419_144315.jpg

Koje su to stvarne kule koje su doprinijele stvaranju ovog oku ugodnog bajkovitoga dvorca? Predstavljam vam sedam najpoznatijih.

1. Galata Kulesi, Istanbul

Ovo je vjerovatno jedna od najpoznatijih građevina u Istanbulu i Turskoj o kojoj se jednako pričaju priče, prenose mitovi i legende, snimaju videa i koju posjećuju milioni turista svake godine. Ja sam nekoliko puta odustala od stajanja u dugačkom redu, a kako sam provela vrijeme u međuvremenu, možete vidjeti ovdje.

Jedna od možda najzanimljivijih besjeda o ovoj kuli je ona o Hezarfenu Çelebiji koji se odvažio da isproba krila vlastite proizvodnje i otisne s vrha kule te uspije, ne samo izvući živu glavu nego i fino poletjeti. Naravno to se sultanu nije nikako svidjelo pa ga je protjerao u Alžir.

galatajpg1

2. Kız Kulesi, Istanbul

Ako ste bar na slikama vidjeli Istanbul, nije vas mogao zaobići ovaj dragulj Bosfora zvani Djevojačka kula. Danas je to vrlo lijepo opremljen restoran koji poslužuje izuzetno ukusna, ali shodno lokaciji i skupa jela turske nacionalne kuhinje. Odlično je mjesto za romantičnu večeru, posebne prilike i svakako vjenčanja.

Vremenom se ovaj objekat na malenom ostrvu mijenjao, bivao srušen, pa je izgorio pa je opet napravljen po uzoru na original. Čak je i scena iz jednog od James Bond (Svijet nije dovoljan) filmova snimljena baš na ovoj lokaciji!
Naravno, legende ne izostaju. Navodno je jedan bizantinski vladar čuo proročanstvo prema kojem će njegovu milu kćer ugristi zmija otrovnica na njen osamnaesti rođendan. Pokušavši je zaštiti, očajni otac izolovao je djevojku na ovo ostrvce, ali proročanstvo se ipak ostvarilo kada je zmija u korpi za voće doputovala do kule i izvršila svoj kobni naum. Keats, Shelley i Bayron bi vjerovatno uzdahnuli tvrdeći da u svakoj tuzi ima ljepote, a u svakoj ljepoti istine. Nama ostaje da uživamo u pogledu i, za svaki slučaj uvijek provjeravamo cekere nakon kupovine.
Image result for kız kulesi istanbul hd
3. Adalet Kulesi, Istanbul (Topkapı sarayı)
Po naredbi sultana Mehmeta Drugog, ovaj toranj je napravljen u kompleksu Topkapi palate kao osmatračnica, a smješten je pokraj harema pa sad sami pretpostavite čemu je kula ponajprije služila. Šalu na stranu, ako vam se ikad pruži prilika da se uspenjete na Kulu pravde, vidjet ćete predivni Zlatni rog, a taj prizor nikog ne ostavlja ravnodušnim. O čijoj se pravdi radi u naslovu, pitate se? Pa zna se ko je bio glavni u Osmanskom carstvu. Naime, sultan bi pod velom tajne iz harema prešao u ovu kulu te iz zasebne prostorije prisluškivao vezire, a ako bi se nekom od njih kojim slučajem omaklo nesto protivno padišahovoj volji, pravda je bivala zadovoljena slanjem dotičnog na onaj svijet.
Kakve su se priče plele oko ove strateški i politički vazna građevine, možemo samo slutiti. Danas se izdiže do visina ravnih minaretima Aja Sofije i doprinosi bajkovitoj razglednici istanbula.
Related image
4. Ulu Kule, Mardin
Ova kula ustvari i nije kula u pravom smislu riječi nego je džamijsku minaret s kojeg se vide široke mezopotamijske poljane. Dio je izuzetno stare Velike džamije u Mardinu čiji dijelovi datiraju još od 12. stoljeća s tim da je kroz historiju napravljeno mnogo promjena pa se veliki dio ovog minareta može pripisati 19. stoljeću. Prije posjete Dvorcu iz bajke, o ovoj džamiji nisam ništa znala, ali sad itekako imam namjeru da se zaputim ka dalekom Mardinu i ako bude sreće uspnem na vrh minareta i zamislim kako je to nekoć bilo u blizini legendarnog Tigrisa. Iz priloženog se vidi da je kula/minaret svojom ljepotom, sasvim zasluženo dobila svoju repliku u Eskisehiru.
Image result for ulu kule mardin
5. Çan Kulesi, Diyarbakır
Çan doslovno znači zvono na turskome jeziku, a ova nedavno ponovo postavljena zvona pripadaju jos jednoj kuli koja nije zapravo samo kula nego je i crkva i to u gradu Diyarbakıru, jednom od najvećih gradova ove regije smještenom na obalama rijeke Tigris. U pitanju je lijepa građevina u kojoj molitvu obavljaju armenijski pravoslavci, a čija su zvona ponovo stavljena u funciju nakon skoro sto godina. Crkva je izgradjena 1376 godine i smatra se za najveću sakralnu građevinu ovog tipa u regiji. Zanimljivo je da su za vrijeme Prvog svjetsko rata, njemački vojnici ovu crkvu koristili kao mjesto za odlaganje odjeće i uniformi. Jasno je da sve u životu ovisi od okolnosti i da iste nameću svrhu svega što postoji. Danas Çan kula ima otvorena vrata za sve članove pobožne zajednice ovoga kraja.
Related image
6. Burgulu Kula, Amasya
Ne zna se tačno kad je ova kula ili bolje rečeno minaret izgrađen, ali jasno je da je vrlo star. Nalazi se u Amasyi, gradu poznatom po proizvodnji najboljih jabuka u Turskoj. Na osnovu slika koje sam vidjela na internetu, itekako želim da posjetim ovaj lijepi historijski grad i da vidim ovaj minaret koji je također zasluzio da bude dijelom Dvorca iz bajke jer je djelo vještog majstora s istančanim ukusom. Jasno je da se ja vrlo lako zaljubim u stare gradevine, zar ne? Vrijeme, ljudski faktor, požari i zemljotresi mijenjali su lice ovoga grada i njegovih građevina, ali duh je ustrajao. Zanimljivo je da na turskom burgulu znaci šaraf, a ako pogledate sliku možete pretpostaviti otkud naziv za ovaj minaret. Volim kako su turski narodi vrlo često jednostavni i doslovni.
Image result for burgulu amasya
7. Yivli kule, Antalya
Yivli minaret je monument iz 13. stoljeća koji se izdiže iznad najpoznatije džamije u Antaliji. Ovaj minaret je visok oko 30 metara i vjerujte dobro se treba potruditi da se s dovoljne blizine baci pogled na sami vrh, ali i dno je vrijedno pogleda jer je ukrašeno lijepim mozaicima. Osim sto je lijep, ovaj minaret je na savršenoj lokaciji. Okružen je parkovima, s njega se pruža pogled na plavetno more i cijeli kraj, a uvečer na sebe skreće posebnu paznju zahvaljujući lijepim osvjetljenju. Antalija je očito prepoznala vrijednost svake turisticke atrakcije i nipošto ne pokušava sakriti svoja historijska blaga, niti bi to mogla u ovom slučaju.
Image result for yivli kule antalya
Ovdje je kraj mojoj priči o sedam veličanstvenih kojima sam odlučila posvetiti pažnju i o kojima ću tek da pišem kad stavim put pod noge od Evrope preko Anadolije sve do Mezopotamije. Dvorac iz bajke je odličan početak putovanja u potrazi za kulama ovoga svijeta i prava je inspiracija za istraživanje. Ako se otisnete put Turske i imate vremena tek toliko da bar u prolazu obiđete Eskişehir, nemojte zaboraviti Sazova park i bajke koje će sigurno biti bar malo stvarnije u Dvorcu iz bajke.
eskisehir-sato
U međuvremenu, pišite mi u komentar koje kule ili minareti su vama najdraži? Zašto su vam ostali u sjećanju? Koje ste posjetili ili tek želite posjetiti?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *