ALLMASY.COM

Bosanke u Turskoj: Kako prijaviti namjeru sklapanja braka u Istanbulu?

Kada se Bosanka odluči da stane na ludi kamen s turskim državljaninom i za mjesto vjenčanja izabere Republiku Tursku,  pitanje je od kuda početi. Kako prijaviti vjenčanje? Koja je dokumentacija potrebna?

Ovdje vam objašnjavam kako smo moj tada budući muž i ja prijavili namjeru sklapanja braka u općini Bahçelievler u Istanbulu u aprilu 2018. godine.

Ako ste se odlučile na ovaj korak, a ne znate odakle da počnete, moj savjet vam je da pripreme počnete na vrijeme i to dok ste još u Bosni i Hercegovini. Procedura nije komplikovana, ali putovanje ili slanje dokumenata vas može koštati vremena i novaca, a datum koji ste zamišljali može biti popunjen. Dakle, s administrativne strane počnite s planovima što prije.

Ja sam stanovala u Istanbulu nekoliko godina prije vjenčanja i zbog posla nisam mogla putovati da prikupim dokumentaciju u Bosni pa su to za mene uradili moji roditelji u Općini Centar u Sarajevu. Između općina u obje države mogu postojati male razlike, a slušajući iskustva drugih žena, procedura je uglavnom slijedeća.

Za prijavu namjere sklapanja braka ili VJENČANJA iz BiH donesite:

  1. Uvjerenje o slobodnom bračnom stanju, tzv. ledični list
  2. Rodni list na međunarodnom obrascu
  3. Uvjerenje o državljanstvu BiH (opciono, za svaki slucaj, uglavnom ne treba, ali nisam htjela riskirati))

Sva tri dokumenta moraju biti s Apostille pečatom. U Bosni i Hercegovini „Apostille“ izdaju Općinski sudovi.

Slijedeći korak je prevođenje dokumenata u Turskoj. Za to vam treba sudski tumač, ali bez brige, u Istanbulu uopće nije teško naći sudskog tumača za ovjeru prevoda s bosanskog na turski jezik. Mi smo to obavili ovdje u Istanbulu, a prevod dva dokumenta koštao je 400TL. Ako imate vremena možda možete naći i jeftiniju uslugu, ali prevod je obavezan. Rodni list na internacionalnom obrascu nije potrebno prevoditi.

Kad smo sve to lijepo završili i složili uredno u fasciklu, došao je red da se nešto prikupi i u Istanbulu, ali to je već jednostavnije, ako se ne plašite injekcija.

U Istanbulu vam treba:

  1. Ljekarsko uvjerenje tzv. evlilik için sağlık raporu
  2. Kopija prednje strane pasoša
  3. Fotografija

Može se desiti da neka općina u Turskoj traži ovjerenu kopiju pasoša, ali to kod nas nije bio slučaj.

Vaš budući muž treba ljekarsko uvjerenje, kopiju lične i jednu fotografiju.

Kod matičara morate otići zajedno s vašim izabranikom. Matični ured (Evlendirme Dairesi) se nalazi u općini kojoj pripada vaš budući muž. Mi smo vjenčanje prijavili u općini Bahçelievler u Istanbulu. Sa svim papirima bez prethodnog najavljivanja pokucali smo na vrata matičnog ureda i bili uredno primljeni.

Bili smo naravno nervozni jer uvijek postoji briga da će se nešto zakomplikovati, ali sve je bilo uredu. Matičar je popunio dva obrasca s našim informacijama na osnovu dokumenata koje smo priložili i još jednom nas pitao da potvrdimo tačnost istih. OBAVEZNO provjerite tačnost informacija, svako slovo je bitno. Fotografije je zalijepio na oba obrasca, sve sastavio i pospremio u jedan žuti koverat na kojem je napisao podatke i datum vjenčanja.

Mi smo imali sreće pa smo izabrali termin koji nam je savršeno odgovarao, a sasvim spontano smo rezervisali prekrasnu salu uz samu općinu Bahçelievler koju preporučujem svima.

Toliko o samoj prijavi vjenčanja iz mog iskustva. Naravno, šanse su da su neke Bosanke prošle kroz drugačiju proceduru pa bi bilo super kada bi svoja iskustva podijelila u komentarima ispod i tako pomogle svim djevojkama koje žele da kažu ‚‚Evet.‚‚

OBAVEZNO pratite moj blog jer vam uskoro pišem o ostalim korisnim informacijama i zanimljivostima života u Istanbulu. Nemojte zaboraviti da pogledate i moj YouTube kanal, tu vam tek imam svašta za pokazati!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *