ALLMASY.COM

Vjenčanje u Turskoj: Šta je Evlilik için sağlık raporu i kako ga dobiti?

Evlilik ili nikah için sağlik raporu je jedan od dokumenata koje morate priložiti u Matičnom uredu prilikom prijave namjere sklapanja braka u Republici Turskoj. O čemu se radi? U pitanju je najjednostavnije rečeno – ljekarsko uvjerenje.

U Republici Turskoj, prije sklapanja braka, tj. pri prijavi namjere sklapanja braka, zakonska obaveza je priložiti ljekarsko uvjerenje matičaru koji će upisati namjeru nakon što se utvrdi da nema zakonskih ni zdravstvenih prepreka za vjenčanje. Ovo vam može biti malo neugodno ako se plašite davati krv, ali koliko znam ovom pravilu zaista nema iznimke pa stisnite zube. Sve za ljubav!

Koje pretrage uključuje ovo ljekarsko uvjerenje?

Evlilik için sağlik raporu uključuje analizu uzorka krvi i RTG snimak pluća. Rezultati analize će pokazati vašu krvnu grupu i da li bolujete od neke zarazne bolesti ili imate virus HIV-a, hepatitis B ili C, sifilis ili talasemiju (mediteransku anemiju). RTG snimak pluća prikazuje prisustvo tuberkuloze ili drugih plućnih oboljenja. Poslije ovih silnih bolesti, ovo djeluje kao bauk, ali ne brinite se, svi smo prošli kroz istu proceduru i nema potrebe da se osjećate nesigurno.

Gdje se može dobiti ljekarsko uvjerenje?

Dobra vijest je da su u Turskoj ili bar u Istanbulu svi vrlo upućeni pa se ovo ljekarsko uvjerenje može dobiti u svim državnim i svim priznatim privatnim bolnicama i domovima zdravlja. Bitno je da naglasite za šta vam treba i bit ćete upućeni na doktora porodične medicine koji se bavi tim pitanjima.

Ja sam ljekarsko uvjerenje dobila od sağlik hoce, tj. kod porodične doktorice mog tada budućeg muža. U pitanju je manji dom zdravlja ili ambulanta koji rade testove krvi, ali ne i rendgen pa sam snimak pluća dobila iz klinike u Bakırköyu i ponovo ga donijela istoj doktorici. Nisam ništa plaćala.

Koliko dugo se čeka na ljekarsko uvjerenje?

Zavisi od ustanove u kojoj ste radili testiranje. U privatnim bolnicama se sve može završiti u jednom danu, dok sasvim normalno u državnim morate čekati duže zbog velikog broja pacijenata. Ja mislim da sam čekala sedam dana i mada je praksa da lično preuzmete svoje uvjerenje, moj dragi ga je ipak uspio preuzeti. Rok valjanosti ljekarskog uvjerenja je šest mjeseci.

Koje su prepreke za brak?

Zarazne bolesti koje se prema zakonu smatraju preprekama za brak su sifilis, gonoreja, šankroid, guba i tuberkuloza. Ljekarska uvjerenja se ne izdaju sve dok se te bolesti ne izliječe. Danas guba nije uobičajena pojava, ali u slučaju tuberkuloze, brak se odgađa za 6 mjeseci. Za ove bolesti primjenjuju se odgovarajući tretmani i ako se bolest izliječi, brak se može ostvariti. HIV, hepatitis B i hepatitis C, ne smatraju se zaraznim bolestima koje sprječavaju brak, ali ako se otkriju te bolesti, parovi prolaze kroz savjetovanje o mogućem programu vakcinisanja i općenito nošenja s cijelom situacijom.

Je li neusklađenost krvnih grupa zakonska prepreka za brak?

Neusklađenost krvi nije prepreka za brak, ali parovi koji planiraju imati djecu trebaju poduzeti mjere opreza.

Kako izgleda ljekarsko uvjerenje?

Na slici vidite kako izgleda uvjerenje koje će vam izdati doktor ukoliko je sve uredu. Kao što vidite, na uvjerenju postoji prostor za fotografiju što znači da je vaša fotografija obavezna.

evlilik sağlık raporu

Drage moje, ako ste već prošle kroz sve ovo i imate neka drugačija iskustva iz drugih općina u Turskoj, ostavite komentar! Obavezno podijelite post s djevojkama kojima će ovo koristiti.

 

Ozaman, vrijeme je da zapratite moj blog za još dobrih sadržaja iz jednostavnog života.

Like na moju Facebook stranicu Allmasy slike su mrak!

Subscribe na moj YouTube kanal Allmasy, ako se pokajete, vodim vas na turski čaj!

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *