ALLMASY.COM

5 aplikacija bez kojih ne mogu zamisliti nastavu

Iako je moje interesovanje za tehnologiju počelo je još od malih nogu kada smo prijateljica Diana i ja snimale radio emisije na starom kasetofonu do instalacije prvog projektora u moju skromnu, ali divnu učionicu, kabinet engleskog jezika u školi u kojoj sam ranije radila, pa sve do sad kada jednostavno ne mogu da zamislim nastavu i pripremu za čas bez tehnologije, ne mogu reći da sam svjesno i ciljano uvodila tehnologiju u svoj stil i način podučavanja. Moj stil se formirao prema afinitetima, što je kasnije preraslo u potrebu, a sada već i u podmoranje. Ako ste novi nastavnik, jasno vam je da više nemate izbora i da za uspjeh na tržištu rada informacijskom i digitalnom pismenošću morate vladati.

Nemoguće je uopće više zamisliti konferencije ili seminare na kojima se ne koriste tableti, smart table, bluetooth uređaji i smart telefoni, a tek život bez oblaka i oblačića!

Neki od uređaja koje koristim možda nisu dostupni u vašim školama i nisu na raspolaganju svim vašim učenicima, ali bez brige! Većinu ovih web stranica i aplikacija koje preporučujem možete koristiti na kompjuteru ili smartphoneu i van učionice iako je, naravno, najzabavnije kada to radite zajedno s učenicima. Još bolje, sve platforme imaju besplatnu verziju, a zna se da mi nastavnici volimo besplatne stvari jer ih i zaslužujemo! Ipak smo mi ti koji rade za budućnost generacija.

  1. GoNoodle je platforma s kojom ja skoro pa živim već godinama! Na ovoj platformi se nalazi sada već veliki broj vrlo kvalitetnih spotova i snimaka na engleskom i španskom jeziku koji motiviraju učenike da se kreću, plešu, meditiraju, pjevaju, razmišljaju i posve nesvjesno uče o različitim temama. GoNoodle će sigurno zavoljeti i vaši ukućani! Uskoro vam pišem više o ovome, a u međuvremenu pogledajte moj snimak kako da se prijavite na GoNoodle.

2. Kahoot! je definitivno jedna od najboljih stranica ne samo za nastavu nego i za seminare, team building, pa čak i za neformalno druženje s prijateljima. Sigurno ste već ranije igrali Kahoot! pa znate da je u pitanju pplatforma koja nudi veliki izbor kvizova, kao i mogućnost da izradite svoje. Osim preglednog i oku ugodnog izgleda, ovoj stranici i kvizovima je vrlo lako pristupiti čak i ako nemate profil ili aplikaciju. Ono što je najvažnije, učenici su ludi za Kahoot! a mi trljamo ruke jer znamo da smo ih naveli da uče iako im se ne čini da je tako!

3. Padlet je jednostavno rečeno prostor za razmjenu ideja. Zamislite platno po kojem možete šarati, pisati, dijeliti mišljenja i ideje! Padlet je upravo to. Padlet mi je omogućio da s učenicima nastavim diskusiju na temu za koju nismo imali vremena tokom časa, ali i dao šansu učenicima da izraze svoje mišljenje ili podijele nešto što nemaju priliku podijeliti s razredom uživo. Kao i Kahoot! Padlet je vrlo pristupačna platforma i dovoljno je da napravite profil i podijelite jedinstveni kod s učenicima.

4. Quizlet je savršena platforma za ponavljanje i utvrđivanje gradiva. Omogućava vam da na jednostavan i uglavnom besplatan način napravite provjeru znanja ili nastavne listiće kojima će učenici prosutpiti jednostavno putem koda koji im pošaljete. Kada počnete koristiti Quizlet, shvatit ćete koliko je jednostavno napraviti kviz uz pomoć kojeg će učenici na kraju svake cjeline ili prije svakog testa uz ponavljanje i različite igre uspješno učiti. Moji učenici više vole Quizlet nego papir pa tako s često spasimo po neko drvo.

5. ClassroomScreen je potpuno besplatna stranica koju zaista morate probati kada koristite pametnu tablu ili projektor u nastavi jer kad projicirate njene opcije na velikom platnu ili ekranu, efekat je puno bolji. Ipak, ne obeshrabrujte se, ovo je zaista samo alat za lakše upravljanje razredom možete ga početi koristiti odmah, bez ikakve prijave. ClassroomScreen vam omogućava da na zanimljiv način prozovete učenike, da ima zadate vrijeme rada na zadacima, da odaberete grupe ili učenike bacanjem kockice, da igrate igrice uz pomoć semafora… opcija je mnogo, a na vama je kako ćete prilagoditi ovaj korisni alat vašoj nastavi. Moji učenici vole kada koristim ClassroomScreen i često mi kažu kako ga koriste kod kuće s porodicom kada uče ili igraju igrice.

Na kraju, moram istaći koliko su se korisnim pokazale ove aplikacije tokom nastave na daljinu, posebno u početku kada smo ispali iz naše rutine i kada se činilo da je online nastava samo ogoljena verzija prave nastave. Naime, uz pomoć GoNoodle pjesama, Kahoot! izazova, Padlet dopisivanja, Quizlet provjere znanja i navike korištenja ClassroomScreen opcija, uspjela sam proširiti komunikaciju s učenicima i učiniti našu vezu boljom.

Nadam se da vam je ova moja kratka lista stranica ili aplikacija koje koristim u nastavi bila korisna. Nastavite čitati moj blog i pratiti moj YouTube kanal, a ako imate prijedlog za novi blog ili video, obavezno ostavite komentar. Ako smatrate da vam tehnologija nije jača strana, bez brige, tu smo da naučimo. Savjetujem vam da odaberete jednu ili dvije stranice koje su vam ugodne i vježbajte kako da ih koristite.

allmasy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *