ALLMASY.COM

Zoom čas: Čamac za spašavanje

Čamac za spašavanje je aktivnost koja podstiče maštu, komunikaciju, grupni rad, rješavanje problema i kritičko razmišljanje na vrlo kreativan način. Postoji mnogo varijacija, a igru ili aktivnost možete prilagoditi bilo kojem kontekstu. Naravno, ovo je idealna aktivnost za grupni rad na bilo kojoj od online platformi koje imaju opciju poput Zoom Breakout Rooms.

Kako to ja radim?

Prije početka same aktivnosti, kreiram čitavu jednu priču i atmosferu u kojoj cijeli razred putuje okeanom, posmatraju pučinu, hrane ptice, stavljaju losion za sunčanje, pecaju, pa čak i plešu. Sve je za pet! Moja podloga (Virtual Background) je sunčan dan usred okeana. Ako znate imitirati zvuk galebova, tim bolje!

Odjednom, nebo se smrači, crni oblaci se spuštaju, a tamnoplavi talasi rastu i počinju da ljuljaju naš brod. Počinje da nam se približava prava oluja na moru! Zavisno od uzrasta, ali ovdje volim da podstaknem učenike da uskliknu ili vrisnu, poskoče, ili na bilo koji drugi način pokažu kako bi to oni odreagovali. Ja zaljuljam kameru i promijenim Virtual Background u sliku nevremena. Mijenjanje slike u pozadini je sasvim opciono i bez toga se učenicima može jednako dočarati atmosfera i probuditi mašta.

Naš brod tone!

Onda po principu igre zaleđivanja, viknem Freeze! i svi u odjeljenju ostaju zaleđeni u položaju u kojem su bili. Tada im kažem da se ne brinu i da imamo xl čamaca za spašavanje. Broj odredim na osnovu broja prisutnih učenika. Uglavnom, svi mogu stati u čamce. Čamci su naravno grupe u koje ih šaljem.

Onda im pokažem zadatak putem Share Screen (podijeli ekran) opcije koji je jasno napisan, s dovoljno velikim slovima i slikama.

Pogledajte predmete i bića na slikama.

Imate 5 minuta da sa svojom grupom izaberete samo PET stvari koje možete ponijeti u čamac.

Birajte pažljivo!

Kada su učenici u grupama, oni više ne vide podijeljeni ekran pa im prije nego što ih pošaljem u grupe dam šansu da svako ponaosob izabere svojih pet predmeta koje bi ponijeli i da razmisle zašto kako bi mogli objasniti prijateljima u grupi. Kada su u grupama, jasno im stavljam do znanja da treba da rade zajedno i da kombinuju stvari kako bi kao grupa napravili najbolji izbor.

Kada se vrate u main session, predstavnici grupa ili svaki član grupe ponaosob obrazlažu šta su izabrali i zašto.

Brzi savjet: Ako ste zaboravili ko je bio u kojoj grupi, kliknite ponovo na opciju breakout rooms u dnu ekrana i vidjet cete ponovo iste grupe. Bez brige, ovako ih ne aktivirate, ali korisno je znati koji je učenik u kojoj grupi. Ovo također možete fotografisati tokom njihovog grupnog rada kako biste pri njihovom povratku odlučili kome da date riječ i kako da njihova izlaganja organizujetem

Svaki put kad nemamo dovoljno vremena, uglavnom zbog tehničkih razloga, zadatak nastavljamo na Padletu o čemu ću vam više pisati u nekom drugom postu.

Čamac za spasavanje je aktivnost koja se može prilagoditi svakom uzrastu i probala sam je s odraslima i s mališanima i svaki put na njihovu radost.

Jeste li vi probali ovu aktivnost? Kako je prošlo? Kako ste je prilagodili predmetu koji predajete?

allmasyblog@gmail.com

1 thought on “Zoom čas: Čamac za spašavanje

  1. Its so amazing to see someone you know do this and express themselves beyond the limits. I am a real fan haha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *