ALLMASY.COM

Poruka #3: Bilježite svoje uspjehe u razredu

Učenici se bolje ponašaju i više napreduju na časovima vaših kolega? Trava je uvijek zelenija na drugoj strani, zar ne? Ali nije sve onako kako vam se čini. Vaše kolege dijele uspjehe i ono što je dobro prošlo i bilo učinkovito. Uradite isto što i oni, dijelite vaše uspješne trenutke. Zapamtite, svi imamo izazove!

“Trava je zelenija…” poznati je izraz kada želimo opisati stav da je kod nekog drugog sve bolje, a kod nas nije. Skloni smo poređenju, a nerijetko se upuštamo u privatne, pa čak i javne, trke s kolegama koje smatramo konkurencijom. Imati takmičarski duh sasvim je ok, potiče nas da budemo bolji. Ipak, u tome ne treba pretjerivati! Kao u svemu, potrebno je naći mjeru i situaciji pristupiti hladne glave.

Vrlo često smo skloni i prevelikom samokriticizmu, a to nas zaista ne vodi nikamo. Ako su učenici vaše kolegice naučili pjesmu za hor, a vaši nisu iako ste s njima danima vježbali, nemojte da padate u očaj. To nisu ista djeca i nisu iste okolnosti. Sjetite se kako su vaši učenici pripremili lektiru, pospremili učionicu, pomogli prijatelju… primjera uspjeha ima mnogo, ali često ih ne vidimo jer smo uspjeh definisali kao nešto veliko i spektakularno.

S kolegama razgovarajte o problemima, pitajte za savjet, slušajte i posmatrajte, ali ne dopuštajte sebi da padnete u začarani krug žalopojki i negodovanja. Uzmite olovku i tekicu i svaki dan ili bar jednom sedmično zapišite sve ono što je proteklo uspješno tokom nastave pa makar to bio i učenik koji se sjetio da prije časa izbaci žvakaću gumu jer ste ga već ranije upozorili ili da u online nastavi isključi mikrofon bez dodatne napomene. A tek kad neko od njih tačno izračuna zadatak ili se javi da odgovara, naoštrite olovku i bez imalo ustručavanja gradite svoju listu uspjeha! Bit ćete sretni kad vidite da je trava i kod vas jednako zelena.

1. Učenik koji nikad ne uključuje kameru, napokon pokazao lice.
2. Učenica napokon naučila prošlo vrijeme od glagola go.
3. Stidljivi učenik mi rekao da me voli.
4. Svi učenici pročitali knjigu.
5. Učenica ispričala vic na engleskom (i bio je smiješan)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *